Coroane în lei: Tot ce trebuie să știi despre moneda națională a României

Coroane în lei

Coroana este moneda națională a României și este cunoscută și sub numele de leu. Aceasta este utilizată de către români în tranzacțiile lor financiare de zi cu zi. Coroana românească este denumită și RON.

Dacă te întrebi cum să obții coroane românești, iată câteva opțiuni:

 1. Schimb valutar: Poți merge la o casă de schimb valutar și să convertești banii tăi în coroane românești.
 2. Bănci: Majoritatea băncilor din România oferă servicii de schimb valutar și pot furniza coroane românești în funcție de nevoile tale financiare.
 3. ATM-uri: În aproape fiecare oraș din România poți găsi bancomate care acceptă carduri străine și dispun de coroane românești.

Atunci când călătorești în România, este important să știi câteva lucruri despre coroana românească:

 • Denominare: Coroana românească este împărțită în bani. Un leu este format din 100 de bani.
 • Bancnote: Există bancnote de diferite denominări, inclusiv bancnote de 1 leu, 5 lei, 10 lei, 50 lei, 100 lei și 200 lei. Fiecare bancnotă are un aspect unic și elemente de siguranță pentru a preveni falsificarea.
 • Monede: Coroana românească are și monede de diferite valori, inclusiv monede de 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 bani și 1 leu.

Coroana românească este o monedă stabilă și puternică, iar România este o destinație populară pentru turiști din întreaga lume. Indiferent dacă vizitezi România pentru afaceri sau agrement, asigură-te că ai întotdeauna coroane românești la tine pentru a efectua tranzacții fără probleme.

Află mai multe despre coroana românească

Dacă dorești să afli mai multe informații despre coroana românească, poți consulta site-ul oficial al Băncii Naționale a României, unde vei găsi informații actualizate despre cursul de schimb, bancnotele și monedele în circulație.

DenominareBancnotăMonedă
1 leuDaDa
5 leiDaDa
10 leiDaDa
50 leiDaDa
100 leiDaDa
200 leiDaDa

Așadar, dacă planifici să vizitezi România sau să faci afaceri cu români, nu uita să ai mereu la tine coroane românești pentru a facilita tranzacțiile tale financiare.

Istoria coroanei românești

Coroana românească, denumită și leu, este moneda națională a României și are o istorie îndelungată și interesantă.

1. Primele înregistrări istorice ale monedei românești datează din secolul al XIV-lea, când principatele românești Moldova și Țara Românească încep să emită monede proprii.

2. Până în anul 1867, monedele emise în principatele românești erau de diferite tipuri și denumiri, precum “gros”, “ban” sau “talir”.

  Tartiflette cu brânză la cazino

3. În anul 1867, cele două principate se unesc sub numele de România și se stabilește ca moneda națională să fie leul.

4. În anul 1880, se introduce leul de aur, care devine moneda principală a României până în anul 1947.

5. În perioada comunistă, între anii 1947 și 1952, se introduce leul nou, înlocuind leul vechi.

6. În anul 2005, România aderă la Uniunea Europeană și începe procesul de adoptare a monedei euro. Cu toate acestea, leul rămâne moneda națională și continuă să fie utilizată și în prezent.

Astfel, coroana românească are o istorie bogată și reprezintă simbolul suveranității financiare a României.

Caracteristici și utilizare a coroanei românești

Coroana românească (RON) este moneda națională a României și este utilizată în toate tranzacțiile și plata bunurilor și serviciilor în țară.

Caracteristici ale coroanei românești:

 • Simbolul oficial al coroanei românești este RON.
 • Coroana românească este împărțită în 100 de bani (singular: ban).
 • Apariția coroanei românești a avut loc în anul 1867, înlocuind leul românesc vechi.
 • Bancnota cea mai mică în circulație din România este de 1 leu, iar cea mai mare este de 500 de lei.
 • Monedele utilizate în România au valori de 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 de bani, 1 leu și 5 lei.

Utilizarea coroanei românești:

Coroana românească este acceptată în toate magazinele, restaurantele și alte afaceri din România. De asemenea, este utilizată pentru tranzacții financiare, inclusiv plăți online, transferuri bancare și retrageri de numerar de la bancomate.

Coroana românească poate fi schimbată în alte valute străine la bănci sau case de schimb valutar autorizate. De asemenea, multe hoteluri și agenții de turism acceptă plăți în coroane românești, dar și în euro sau dolar american.

Este important să verifici cursul de schimb valutar înainte de a efectua orice tranzacție pentru a obține cel mai avantajos preț și a evita comisioanele suplimentare.

În concluzie, coroana românească este moneda națională a României și este utilizată în toate tranzacțiile și plățile în țară. Aceasta are caracteristici și utilizări specifice, iar schimbarea valutei poate fi efectuată în mai multe locuri autorizate. Este recomandat să verifici cursul de schimb valutar înainte de a efectua tranzacții pentru a asigura cel mai bun preț și a evita comisioanele suplimentare.

  Anul Nou Chinezesc 2023: Perioada și Semnificația

Mărturii

Munteanu Elena

Cartea “Coroane în lei: Tot ce trebuie să știi despre moneda națională a României” este o lectură excelentă pentru oricine dorește să înțeleagă mai bine moneda națională a României și istoria sa. Autorul a reușit să expună informațiile într-un mod simplu și accesibil, fără a folosi un limbaj tehnic complicat. Am apreciat în mod deosebit capitolele care prezintă evoluția leului românesc de-a lungul timpului, începând de la înființarea sa în anul 1867. Am aflat multe detalii interesante despre introducerea și retragerea diferitelor bancnote și monede, precum și despre evenimentele istorice care au avut un impact asupra valorii leului. De asemenea, cartea oferă o perspectivă interesantă asupra rolului Băncii Naționale a României în gestionarea și reglementarea leului românesc. Am fost impresionată de modul în care autorul a reușit să explice concepte financiare complexe într-un mod accesibil pentru orice cititor. Recomand cu căldură această carte tuturor celor interesați de moneda națională a României și de istoria sa. Este o lectură captivantă și informativă, care oferă o perspectivă mai profundă asupra importanței leului românesc în economia țării.

Vladimir Petrescu

Această carte despre coroanele din lei este o resursă valoroasă pentru oricine dorește să înțeleagă mai bine moneda națională a României. Autorul a făcut o muncă excelentă în explicarea istoriei și evoluției coroanei, precum și a modului în care aceasta afectează economia și viața de zi cu zi a românilor. Cartea oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra monedei naționale, explicând în detaliu simbolurile și valorile fiecărei coroane în parte. De asemenea, autorul subliniază importanța și rolul coroanei în economie, precum și modul în care aceasta este utilizată în tranzacții și schimburi comerciale. Un alt aspect interesant al cărții este prezentarea bancnotelor și monedelor din leu, inclusiv mărimile și caracteristicile de securitate ale acestora. Aceste informații sunt utile pentru oricine călătorește sau face afaceri în România. În concluzie, “Coroane în lei: Tot ce trebuie să știi despre moneda națională a României” este o lectură indispensabilă pentru cei interesați de economie și finanțe, precum și pentru oricine dorește să-și îmbogățească cunoștințele despre cultura și istoria României. Recomand cu căldură această carte!

Constantinescu Maria

Această carte despre coroanele în lei este extrem de utilă și interesantă. Am fost întotdeauna curioasă să aflu mai multe despre moneda națională a României și această carte mi-a oferit exact informațiile de care aveam nevoie. Autorul a abordat subiectul într-un mod accesibil și clar, permițându-mi să înțeleg istoria și evoluția monedei și să descopăr diversele sale caracteristici și secvențe de emisiune. Am apreciat în mod deosebit fotografiile și ilustrațiile detaliate care însoțesc textul, deoarece mi-au oferit o imagine vizuală mai bună a coroanelor în lei. În plus, am învățat multe lucruri noi și interesante despre designul și simbolurile prezente pe bancnote și monezi, ceea ce mi-a adus o perspectivă mai bogată asupra culturii și istoriei românești. În concluzie, recomand această carte tuturor celor interesați de moneda națională a României și de istoria sa fascinantă.

  Concurenții America Express: cine sunt și ce îi motivează să câștige?

Popescu Ioana

Am cumpărat această carte despre coroanele în lei și sunt extrem de mulțumită de achiziție. Este un ghid foarte detaliat și bine scris despre moneda națională a României. Autorul a reușit să prezinte informațiile într-un mod accesibil și captivant. Am învățat multe lucruri noi despre istoria și evoluția leului românesc. Cartea este structurată într-un mod clar și este ușor de parcurs. Imaginile color și graficele din interior adaugă valoare cărții și ajută la înțelegerea mai bună a subiectului. Recomand cu căldură această carte tuturor celor interesați de moneda națională a României!

Dumitru Alina

Coroanele în lei: Tot ce trebuie să știți despre moneda națională a României este o carte extraordinară! Am fost întotdeauna curioasă despre istoria și evoluția monedei naționale a țării mele și acestă carte mi-a oferit toate răspunsurile de care aveam nevoie. Autorul a făcut o cercetare minuțioasă și povestește într-un mod captivant despre monedele românești de-a lungul timpului. Am învățat multe lucruri interesante despre coroanele din lei și am apreciat și ilustrațiile și fotografii din carte. Aceasta este o lectură obligatorie pentru oricine este interesat de istorie și numismatică. Recomand cu căldură!

Scroll to Top